Tiedote koronaviruksesta

29.2.2020

Koronavirustilanne on muuttunut maailmalla ja Euroopassa nopeasti. Lomakauden päättyessä Lahden Judoseura suosittelee, että etenkin suurentuneilta koronariskialueilta palanneet matkailijat pitäisivät taukoa harjoituksista viikon ajan. Judon ollessa lähikontaktilaji, katsomme asian tärkeäksi ehkäistäksemme mahdollista viruksen leviämistä.

Muutoinkin flunssa-, influenssa- ja noroviruskauden kuluessa olisi erityisen tärkeää huomioida hyvä tatamihygienia. Tämä tarkoittaa huolellista käsien pesua saippualla ennen ja jälkeen harjoitusten sekä myös huolellista jalkojen pesua ennen tatamille tuloa. Mahdollisuuksien mukaan suositellaan judogin pesua myös mahdollisimman useasti. Itsestään selvää on myös, että kipeänä ei tule harjoitella missään tilanteessa.

’’ THL:n tilannearvion mukaan koronaviruksen tartuntariski on suurentunut Manner-Kiinan lisäksi Iranissa, Etelä-Koreassa sekä Italian Veneton, Lombardian, Piemonten tai Emilia-Romagnan alueilla. Koronavirustartunta aiheuttaa tyypillisesti kuumetta, kuivaa yskää ja väsymystä, mutta voi ilmetä myös tavallisena flunssana. Suurin osa (80%) virustartunnan saaneista on lieväoireisia. Myös oireettomia tapauksia on kuvattu. Kiinassa sairastuneista noin 45 000 potilaasta vain 8 % oli 20-29 vuotiaita. Lapsilla ja nuorilla koronatartunnat ovat olleet hyvin harvinaisia. Vaikeaa sairautta on kuvattu ikääntyvillä ja jotakin perussairautta (esim. diabetes, verenpainetauti, syöpä) sairastavilla. Heille koronavirustartunta voi aiheuttaa keuhkokuumeen. ’’ (Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön lausunto koronavirustilanteeseen 28.2.2020)