Leiri loppuu, leikki jatkuu kohti oivalluksia ja menestystä

10.8.2014

Jalkoijen saksauksen jälkeen on aikaa valmistella parempaa hallintaa.
Jalkoijen saksauksen jälkeen on aikaa valmistella parempaa hallintaa.

Leirin loppu ei ole leikin loppu, vaan paremminkin uuden leikin alku. Lahden Judoseuran 5-18-vuotiaiden juniorien syyskauden aloitusleiri Esa Kakon opastuksessa sai sunnuntaina päätöksensä vanhan kertaamisella ja opitun jalostamisella.

Päätöspäivänä tarkasteltiin, miten kamishihogatame saadaan pidettyä, kun uke pyrkii sidonnasta pois.Toisen käden pitäminen koko ajan uken vyössä oli yksi tärkeimmistä seikoista. Toinen käsi tekee töitä tilanteen mukaan, polvi estää uken kääntymisen, pää torppaa uken käden ja jalkojen  saksaus tiukentaa hallintaa ja antaa torille aikaa vahvistaa otettaan siirryttäessä kuzureyokoshimen kautta kuzurekamishihoon.

Kamishihogatamesta siirryttiin myös näppärästi uken vyössä kiinni olevan käden (tässä tapauksessa vasen käsi) puolelle kohti lopullista päämäärää, jujigatamea. Tärkeää on, että kun on saatu uken vasen käsi hallintaan torin oikean käden ja rintakehän väliin, voidaan nousta polviasentoon josta tori siirtää välittömästi oikean jalkansa jalkaterän uken pään alle kääntämällä rintamasuuntansa oikealle. Samalla torin vasen jalka työntyy jalkaterä uken kylkeä vasten kainalon ja vyön puoliväliin niin, että varpaat kääntyvät uken selän alle, kun tori istahtaa uken vasesdmmalle puolelle ja vetää tämän vasemman käden suoraksi reisiensä väliin. Loppu onkin sitten viimeistelyä ja taputuksen odotusta.

Lauantaisen kouchigarin kertauksesta jatkettiin kahden askelen liikkeeseen, josta torin on helppo viedä uke mattoon. Esan opetuksena on ajatella pyyhkäisevää jalkaa lätkämailana, joka lakaisee uken etenevän jalan pienen koukkauksen saattelemana. Hyvin pyyhkii, kunhan kädet toimivat liikeen rytmissä.

Samaan liikkeeseen tehdään myös seoinage hallitun ja oikea-aikaisen taisabakin avustuksella. Heitto ei lähde liikkeen suunnasta 90 asteen kulmaan, vaan jos vauhti aiotaan säilyttää ja saada heittoon liikkeen voimaa, sen on lähdettävä miginä viistosti  etuvasempaan.