Opas lasten ja nuorten kilpailuihin Lahden Judoseurassa

25.1.2017

Tuomarin käsimerkit
Tuomarin käsimerkit

Lasten ja nuorten kilpaileminen

Kilpailtaessa saadaan parhaiten selville, toimivatko harjoitellut tekniikat myös todellisuudessa. Onnistumisen hetkellä tutuksi tulevat ylpeyden, yhteisyyden ja riemun tunteet. Tappion hetket puolestaan tutustuttavat nuoren pettymykseen, surun ja kateuden tunteisiin, jotka ovat elämän kannalta hyödyllistä kokea turvallisessa ilmapiirissä.

Lasten urheilun lähtökohtana on lapsi. Lapsella on oikeus olla mukana omasta innostuksesta ja omien tavoitteidensa mukaan. Jos hän kokee kilpailemisen mieluisaksi, on kokemus positiivinen. Lapsi ei niinkään ajattele harjoittelevansa kehittyäkseen. Hän harrastaa judoa, koska se on kivaa ja kilpailee, koska kisoissa on kivaa. Suorituksesta saatu positiivinen palaute tai palkinto kannustaa jatkamaan harrastusta.

Aikuinen on aina omalla käyttäytymisellään esimerkki nuorimmille. Judomaton laidalla ollessa seuran aikuiset kannustavat ottelijoita ottelun aikana. Vastustajalle tai hänen kannustajilleen ei huudella, ja myös tuomarille annetaan työrauha riippumatta tuomiosta. Lahden judoseuran aikuiset, olivat he sitten valmentajia tai judokan perheenjäseniä, käyttäytyvät aina arvostavasti kisajärjestäjiä ja kaikkia lapsia ja aikuisia kohtaan kisapaikalla. Lasten kilpailuissa kilpailun ilo tulee olla tärkeintä. Tue, kannusta, rohkaise ja lohduta lasta. Häviön osuessa kohdalle kyyneleet ovat täysin sallittuja ja lapsen kuuluu antaa purkaa harmituksensa. Kiroilu ja raivoaminen eivät kuulu judoon, ei aikuisten eikä lasten osalta, ei harjoituksissa eikä kilpailuissa. Kilpailutulokset ovat kaikille merkityksellisiä. Lasten kilpailuissa aikuisten on hyvä korostaa rehtiä kilpailua ja onnistuneita suorituksia enemmän kuin kilpailun tuloslistaa. Jo kisapaikalle ja ottelemaan meneminen ovat lopputuloksesta riippumatta suuria saavutuksia, sen tietää jokainen joka on joskus judomatolle ottelemaan astellut. Myös häviö opettaa lasta niin kasvatuksellisesti kuin judotaitojen osalta.

Kisatapahtumat

Lahden judoseuralla on joka vuosi tietyt kisatapahtumat joihin seura maksaa osallistumismaksun ja näihin tapahtumiin lähtee myös seuran valmentaja mukaan. Lista näistä tapahtumista sekä ilmoittautuminen näihin kisatapahtumiin tapahtuu seuran nettisivujen kautta.

Lasten kilpailujen osalta Lahden Judoseurassa kaikkia kannustetaan osallistumaan kilpailuihin. Ketään ei kuitenkaan pakoteta. Judoa voi harrastaa myös kilpailematta, mutta jos ei koskaan kokeile, ei voi tietää onko kilpailu lapsen mielestä mukavaa. Kisoista uutisoidaan pääsääntöisesti Lahden Judoseuran Facevook-sivuilla. Pyrkimys uutisoinnissa on tiedottaa kivojen kuvien kera, ketkä olivat kilpailemassa. Myös mitaleista kerrotaan, mutta ne eivät ole lasten kilpailemisen kohdalla meidän seurassamme pääasia.

Seuran tukemat kilpailutapahtumat lapsille ja nuorille keväälle 2017:
Väli-Suomen Junnu-Cup ja Jyväskylä Shiai, Jyväskylä 11.2.2017. Viimeinen ilmoittautumispäivä 5.2.2017
Hontai-Shiai, Vantaa 25.3.2017, viimeinen ilmoittautumispäivä 19.3.2017
Hämeenlinna Shiai, Hämeenlinna, viimeinen ilmoittautumispäivä 22.4.2017
Lisäksi omalla salilla järjestetään keväällä salikisat, joiden ajankohta ilmoitetaan erikseen.

Ilmoittautuminen kisatapahtumiin:
www.lahdenjudoseura.net/harjoitusajat-ja-tapahtumat/kisailmoittautumisia/

Kisan aikataulut löytyvät aina kilpailukutsusta, joka löytyy judoliiton kalenterista http://www.judoliitto.fi/kalenteri/.

Yllä mainittujen kisojen lisäksi kilpailijat saavat osallistua muihinkin kisatapahtumiin, mutta näissä ei seuran valmentaja ole paikalla. Lisätietoja tapahtumista löytyy judoliiton kalenterista http://www.judoliitto.fi/kalenteri/ ja ilmoittautumiset muihin kuin seuran tukemiin kisoihin http://judoshiai.judoliitto.fi/ ja osallistuja maksaa ilmoittautumismaksunsa itse.

Vakuutus ja kilpailulisenssi

Kaikki Lahden judoseuran jäsenet on rekisteröity Judoliiton sporttirekisteriin, ja sitä kautta heillä on oikeus osallistua judokisoihin. Vakuutus on voimassa sekä harjoituksissa että kilpailuissa. Lisätietoa vakuutuksesta: www.judoliitto.fi/judoliitto/vakuutusturva/. Vahvistuksena jäsenyydestä ja vakuutuksen voimassaolosta kaikille jäsenille on postitettu kotiin jäsenkirje, jonka mukana on Judo Free Card-jäsenkortti. Jos et ole omaasi saanut, ota yhteyttä seuran puheenjohtajaan, sanna.pyykonen@gmail.com

Muistilista – Mitä lapselle mukaan judokisoihin?

  • judopassi (valkovöisillä sitä ei vielä ole, joten ei tarvitse ottaa mukaan)
  • Judo Free Card -jäsenkortti
  • valkoinen judopuku ja oma judovyösi
  • sandaalit tai villasukat
  • verryttelyasu (otteluiden välissä lämmintä päälle)
  • peseytymisvälineet (otteluiden jälkeen on hyvä käydä suihkussa)
  • kisaeväät: eväsleipiä, hedelmiä, juotavaa (vesi tai mehu)
  • käteistä mikäli haluat kisapaikalla kahviosta ostaa jotakin

Karkkia, limsaa ym. herkkuja voi olla kisareissulla mukana kohtuudella, mutta niitä nautitaan vasta sitten kun kaikki omat ottelut ovat ohi.

Kipailupäivä ja säännöt

Kilpailuihin ei ole pakko lähteä omalla kyydillä, vaan kannattaa sopia yhteisistä kyydeistä joko valmentajien avustuksella tai suoraan treenikavereiden vanhempien kanssa. Kun saavut kilpailupaikalle, tule ilmoittamaan seuran valmentajalle paikan päällä. Näin valmentaja tietää että olet paikalla. Myös mukana olevat vanhemmat voivat tulla käymään valmentajan luona, varsinkin jos on kilpailun etenemisestä kysyttävää. Judokisoissa käytetään ohjelmistoa, josta näkyy kuka on menossa seuraavaksi ottelemaan. Näyttöjä, joista tulevat ottelut näkyvät on kilpailupaikalla yleensä useita. Joissakin kisoissa on myös live-seuranta osoitteessa http://judoshiai.judoliitto.fi/live/.

Joissakin kisoissa järjestetään yhteinen alkulämmittely kaikille kilpailijoille. Mikäli tätä ei ole, seuran valmentaja vetää yhteisen alkulämmittelyn Lahden Judoseuran junnuille puoli tuntia ennen otteluiden alkua.

Judokilpailuissa kilpailijat jaetaan iän ja painon mukaan eri sarjoihin. Junnu-Cupissa myös vyöarvo vaikuttaa sarjaan, eli valko- ja keltavöiset ottelevat keskenään, oranssi- ja vihreävöiset keskenään. Kaikkiin kilpailuihin ei pääse kuin vasta keltaisen vyön suoritettuaan. Tiedot kisasta löytyvät aina tarkemmin kilpailukutsusta, joka löytyy judoliiton kalenterista http://www.judoliitto.fi/kalenteri/.

Otteluaika on kilpailusta ja ikäluokasta riippuen 2-4 minuuttia. Ottelussa tavoitteena on heittää vastustaja selälleen mahdollisimman tehokkaasti mutta samalla kuitenkin teknisesti. Täydellisesti onnistunut heitto päättää ottelun ipponiin eli 10 pisteen suoritukseen. Ottelun voi voittaa myös matossa sidonnalla. Ipponin arvoinen sidonta kestää 20 sekuntia. Lyhemmistä, kuitenkin vähintään kymmenen sekuntia kestäneistä sidonnoista ja puolittain onnistuneista heitoista kilpailija saa waza-arin, joka ei päätä ottelua vaan ottelu jatkuu. Lopussa täysiaikaisen ottelun voittaa se, jolla on enemmän pisteitä. Jos ottelu päättyy tasapisteisiin, otellaan jatkoaika, joka päättyy ensimmäiseen suoritukseen.

Ottelussa voidaan väärin toimimisesta antaa myös varoitus. Näitä ei kannata liikaa pohtia, tuomari yleensä myös lasten otteluissa kertoo miksi antoi varoituksen.

Judon ikäluokat vuonna 2017
U21 = syntynyt 1997-1999
U18 = syntynyt 2000-2002
U15 = syntynyt 2003-2004
U13 = syntynyt 2005-2006
U11 = syntynyt 2007-2010

Tämä tiedote on lähetetty myös seuran 7-14 -vuotiaiden lasten jäsentiedoista löytyviin sähköpostiosoitteisiin. Mikäli et saanut tätä sähköpostiisi mutta haluat jatkossa tiedotteet lasten judosta, ilmoitatko sähköpostiosoitteesi jäsenrekisterinhoitaja Petri Ojaselle petri.ojanen@pp.phnet.fi. Kirjoita viestiin lapsesi nimi ja tieto, että haluaisit sähköpostiosoitteesi lapsen tietoihin jäsenrekisteriin.